Zmanjšajmo količino odpadne hrane pri kosilu

sreda, 27. 02. 2019 | OPB - Oddelki podaljšanega bivanja, Zgodilo Se Je

Od novembra dalje je na naši šoli potekal projekt, s katerim smo hoteli zmanjšati količino odpadne hrane pri kosilu. V projekt so bili vključeni učenci podaljšanega bivanja ter učenci v EKO krožkih. V sklopu projekta smo spremljali zavrženo količino hrane po posamičnih skupinah. Izsledke smo predstavili učencem, ti pa so nato iskali rešitve, kako lahko zmanjšajo količino odpadne hrane. Svoje rešitve so učenci predstavili v obliki plakatov v šolski avli. Kratko poročilo projekta, ki smo ga izobesili v šolski avli:

V ČASU OD 12. 11. 2018 DO 7. 12. 2018 SMO MERILI ODPADNO KOLIČINO HRANE PRI KOSILU. V TEM ČASU SMO ZAVRGLI NEVERJETNIH 263 KILOGRAMOV HRANE.

KOSILO OBISKUJE 668 UČENCEV, VSAK OD NJIH PA VSAK DAN ZAVRŽE POVPREČNO 20 GRAMOV HRANE. V ENEM ŠOLSKEM LETU VSAK UČENEC ZAVRŽE 3,78 KILOGRAMOV HRANE, KAR POMENI, DA V ENEM ŠOLSKEM LETU VSI UČENCI ZAVRŽEJO OGROMNIH 2525 KILOGRAMOV HRANE. ČE UPOŠTEVAMO, DA JE ENO KOSILO TEŽKO 400 GRAMOV, TO POMENI, DA VSAKO LETO ZAVRŽEMO 6312 KOSIL.

BODIMO BOLJ VARČNI TER SPOŠTUJMO HRANO IN NARAVO. PRI KOSILU UPOŠTEVAJMO NASLEDNJA NAČELA:

–       JEMLJEM LE HRANO, KI JO IMAM NAMEN POJESTI – NE JEMLJEM HRANE, KI JE NE MARAM.

–       VZAMEM LE TOLIKO HRANE, KOT JO LAHKO POJEM.

–       RAJE VZAMEM MANJ HRANE IN GREM KASNEJE PO DODATEK.

–       NE ZAVRŽEM HRANE, KI JO LAHKO SHRANIM ZA KASNEJE.

Dostopnost