Poletna šola strojništva

sreda, 17. 03. 2021 | Šolski sklad

Drage učenke in učenci,

na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani v avgustu pripravljajo Poletno šolo strojništva. Vabimo vse učenke in učence višjih razredov k prijavi. Teme delavnic so tudi letos zanimive – seznam v spodnjem delu objave. Prijave pa so odprte do zasedenosti mest.

Lep pozdrav, šolski sklad Ježek

Delavnice

TEKMOVANJE-5.jpg
Izdelava in programiranje modelov avtonomnih električnih vozil
Cilj delavnice je, da udeležence seznanimo s tematikami, oni pa bodo kot rezultat izdelali svoj model električnega avtonomnega vozila, ki bo vozil po progi.

Izdelava-in-modeliranje-prenosne-vremenske-postaje-small.png
Izdelava in modeliranje prenosne vremenske postaje
Udeleženci bodo Izdelali lastno vremensko postajo na osnovi odprtokodnega okolja Arduino. Izdelano vremensko postajo bodo nato izrisali v 3D modelirnem okolju SolidWorks.

IMG_20151228_064048 small
Gradnja in preizkušanje modelov avtomobilov
Delavnica je primerna za starejše osnovnošolce in srednješolce. Na njej so predstavljeni osnovni principi iz konstrukcije, geometrije in mehanike vozil. Kot predmet dela so uporabljeni modeli vozil v pomanjšanem merilu.

s
Solarni panel iz pločevink
Udeleženci bodo na delavnici spoznali osnove solarne energije in uporabo le-te. Izdelali bodo tudi solarni panel iz pločevink. Ob koncu delavnice jih čaka nagrada.

Gradnja-letala-na-daljinsko-vodenje.jpg
Gradnja modela letala
Gradnja letala na daljinsko vodenje – od zasnove do izdelka s sodobnimi CAD/CAM metodami.

infoSlika_02-200.jpg
Izdelava izdelkov s 3D tiskalniki
V sklopu poletne šole se bodo udeleženci spoznali z različnimi tehnologijami 3D tiskanja. Spoznali bodo principe po katerih posamezna tehnologija deluje.

miniaturna-hidravlična-roka.jpg
Izdelava hidravlične roke
Udeleženci bodo izdelali miniaturno hidravlično roko ter se z njo pomerili na tekmovanju v prekladanju bremena.

Asset-34x-(002).jpg
USB hlajenje pijače in zraka
Se ti je že kdaj zgodilo, da si v vročem junijskem dnevu/večeru moral/a delati domačo nalogo, vendar so ti misli neprestano uhajale k hladni pijači in hladnemu prostoru? Si si kdaj v vročem poletnem večeru zaželel/a igrati najljubšo PC/PS/XBOX igro, vendar je bilo enostavno prevroče v sobi? Če si vsaj na eno izmed vprašanj odgovoril/a z DA, potem te z velikim veseljem vabimo na delavnico USB hlajenje pijače in zraka!

Na delavnici bodo udeleženci spoznali osnove mehanskih prenosnikov moči. Osnovne elemente za prenos moči, ki jih je mogoče kupiti, bodo udeleženci sestavili s preprosto vetrno turbino in 3D natisnjenim ohišjem in nosilcem turbine tako, da bodo dobili samostoječo mini vetrno elektrarno.

Delavnica Kutin lead
3D tisk modela vozila in meritve njegovih aerodinamičnih lastnosti
Cilj delavnice je preko praktičnega eksperimentalnega dela na pomanjšanih 3D tiskanih modelih vozil v vetrovniku spoznati, kako se meri aerodinamične lastnosti poljubnih oblik in na osnovi meritev ovrednotiti različne oblike vozil.

Delavnica Perpar small.jpg
Stirlingov motor – izziv za trajnostni razvoj
Delavnica bo pokrivala tako področje osnovnih znanj – termodinamiko, pogledano širše pa tudi področje energetike in proizvodnih tehnologij. Slednje se nanaša na izdelavo sestavnih delov motorja, npr. z uporabo 3D tiska. Vsak udeleženec bo izdelal svoj Stirlingov motor, seveda v preprosti obliki.

parna lokomotiva-small.jpg
Izdelava enostavnega toplotnega pogonskega stroja
V Laboratoriju za termoenergetiko bomo vse do poletja razvijali idejo kako na čim bolj zanimiv način izdelati enostaven pogonski stroj. Cilj delavnice je, da boste s polno paro poizkusili v pogon spraviti sicer mirujoče telo.

HPC-High-Performance-Computing.jpg
HPC-High Performance Computing
V sodobnem svetu ni več mogoče samo z miselnim preizkusom postaviti pravilne rešitve, ampak je to naporno iskanje čim boljše rešitve. S HPC in ustreznimi orodji je ta iterativni proces hiter in učinkovit.

Dostopnost