Matematika 7. r od 30.3. do 3. 4.

nedelja, 29. 03. 2020 | 7. razred

Pozdravljeni sedmošolci. Pred vami je pet nalog za drugi teden učenja na domu, s katerimi boste ponovili bistvene stvari, ki smo se jih letos naučili.
Imate dve možnosti reševanja:

 

 1.      MOŽNOST: Naloge rešite klasično v zvezek, po želji jih skinirate, slikate ter pošljete v pregled.

 

 2.      MOŽNOST: Naloge rešite in oddate, ko se končno spet vidimo, kot seminarsko nalogo. V tem primeru se držite naslednjih navodil:

(Vzemi nekaj belih pisarniških listov in oblikuj naslovnico s sledečimi podatki: naslov in ime šole, naslov seminarske naloge in tvoje ime in priimek, razred.Na preostale bele liste rešuj naloge po vrstnem redu. Liste oštevilči ter naloge pregledno označi. Na koncu pripiši še svoje razmišljanje o seminarski nalogi ter seveda vse ugotovitve, do katerih si se dokopal.…..in če se zatakne….nič hudega, vedno sem tu za namig in prijazen nasvet. Sicer sem pa prepričana, da z nalogo ne boš imel težav.
NALOGE ZA REŠEVANJE:

 1.    Karantene je konec in sošolka praznuje rojstni dan. Organizirala bo nepozabno zabavo, na katero si seveda povabljen tudi TI in vsi iz tvojega razreda.

 Preberi si njeno vabilo:

HOJLA!  Vabim te na rojstnodnevi žur! Prične se ob 15. uri in traja do 20. ure. Petino časa bomo porabili za hrano in pijačo, 25 % za družabne igre, ostalo pa za “Talente”.

 Koliko časa boste porabili za posamezno dejavnost? Izdelaj urnik – tabelo.

 

2.      Mama je spekla čokoladno rulado s smetanovim nadevom. Rulada je dolga 80 cm. Mama jo bo razrezala na 2 cm debele rezine. Vsak od vas bo pojedel enega. (Nariši.)

a.       Koliko kosov rulade ostane za drugi dan?

b.      Koliko odstotkov rulade ste pojedli?

 3.      Sredi zabave sta dve sošolki začueni ugotovili, da imata enake hlače, čeprav sta jih kupili v različnih trgovinah. Hiteli sta pojasnjevati.  ” V moji trgovini so ceno hlač najprej znižali za 20 % , nato pa zvišali za 20 %” . Druga pa pravi : “V moji trgovini so ceno hlač najprej zvišali za 20 % in nato znižali za 20 %. ” Kaj misliš?

 a.       Ali sta ceni hlač po znižanju in zvišanju cen še vedno enaki v obeh trgovinah?

b.      Ali se začetna cena hlač razlikuje od končne cene? Razloži – lahko na primeru.

 …pa še malo obdelajmo podatke…

4.      Prijatelji so pozvedeli, katere glasbene zvrsti so med njimi najbolj priljubljene. Deset učencev najraje posluša pop, petnajst rap, trije house, osem rock.

a.      razvrsti podatke v tabelo

b.      prikaži podatke grafično: s stolpičnim in krožnim diagramom.

 

5.      Sedaj pa še sam poišči primer naloge z danimi podatki (lahko v časopisu, reviji, knjigi ali pa kar sam iz življenja…)

      Podatke prikaži s tabelo in z grafom po tvoji izbiri.


Veliko zabave pri reševanju ti želim. V  primeru, da se ti zatakne, pa svoja vprašanja ali rešitve pošlji na:

 

vesnasoster@ahoo.co.uk                               ali                        mojcababic33@gmail.com ,

 

lahko pa se tudi vključiš v facebook skupino  Matematika Vesna Šošter ter na tak način postaviš vprašanje ali komentar.

 

SREČNO!

Dostopnost