DSC 0274

KDO IMA KOGA ZA NORCA IN KDO JE KRIV?

torek, 25. 06. 2013 | Zgodilo Se Je

Dramska skupina Sezuti čevelj z osnovne šole 8 talcev Logatec je v letošnjem šolskem letu pod mentorstvom Simone Nagode pripravila predstavo z naslovom Kdo ima koga za norca. S predstavo so prikazali, kako resna grožnja smo ljudje planetu, na katerem bivamo. Primerna je za vse starosti, tako za mlade kot za malo starejše.

Skupina se je udeležila tekmovanja dramsko-gledaliških in lutkovnih skupin Slovenije, ki ga organizira JSKD; na tekmovanju pa sodeluje preko 250 gledaliških predstav in Sezuti čevelj se je uvrstil med dvanajst najboljših dramsko-gledaliških skupin v Sloveniji. Opravila sem intervju z Žigom Kobalom, ki je član skupine in ga povprašala, kako je delovati v taki skupini.

Intervju z Žigom Kobalom

Najprej naj te vprašam, kako je sodelovati v takšni skupini?

Sodelovanje v takšni skupini je nekaj posebnega. Vsi igralci so zelo nadarjeni in sodelovanje z njimi je zanimivo. Sam sem v skupini že dve leti in ne bi bili tako uspešni, če ne bi  bilo naše mentorice gospe Simone Nagode. Ona nas spodbuja in nam deli nasvete.

Koliko časa vadite za predstavo, kakršno ste uprizorili?

Vadimo vsak četrtek od 14:00 pa do 15:30 in to vse od oktobra do konca šolskega leta. V času nastopov imamo vaje tudi med poukom, kar nam je še posebej všeč.

Kako potekajo vaje?

Na vajah večino časa sestavljamo in vadimo prizore iz predstave. Vsakemu prizoru se posvetimo posebej. Nekatere ure pa preživimo  tako, da se izpopolnjujemo v impro disciplini.

Kaj je potrebno za takšno zbranost na odru?

Jaz osebno se na odru počutim zelo sproščeno, zato imam zelo malo treme, ko stopim na oder. Če ni napetosti, si na odru zbran, je pa v zaodrju vse skupaj precej živahno in napeto.

Kaj pa besedilo? Kdo prispeva ideje za besedilo?

Ponavadi neko širšo temo izbere gospa Simona, kasneje pa jo skupaj razdelamo.

Kaj pa letos? Kako se prišli na izbrano temo?

Letos je naša osnovna šola imela obletnico ekošole in gospa Simona se je odločila, da pripravimo predstavo na temo ekologije. Skupaj smo nekaj časa zbirali različne članke in objave na temo ekologije in naravnih katastrof. Kasneje smo dodali še skrajšano besedilo avtorja Jerneja Feferja. Sinteza vsega naštetega je naša predstava.

Tudi na pogled ste bili zanimivi. Ne zgolj igra, tudi kostumi. Kdo je izbral kostume za vašo predstavo?

Ker besedilo govori o ekotemi, smo uporabili kostume iz prejšnjih predstav. Priskrbela nam jih je gospa Simona.

Kdo pa je poskrbel za glasbeno podlago?

Za glasbo je prav tako poskrbela gospa Simona.

Skupina je velika. Verjetno imate vsak svoje poglede in želje. Ste se kdaj na vajah ali pred predstavo sprli?

Ne, do resnejših sporov ni prišlo, saj smo se vsi zelo dobro razumeli.

Žiga, hvala za tale pogovor. Bi želel še kaj dodati?

Rad bi le omenil, da predstava ne bi doživela takšnega uspeha brez gospe Simone Nagode. Lepa hvala za njen trud in vodstvo. Vedno nam je bila na voljo, ko smo jo potrebovali.

Člani dramske skupine: Polona Kodermac, Eva Pupis,  Tina Šajn, Farah Sara Kurnik, Veronika Ogrin, Ana Petrovčič, Žiga Kobal, Doroteja Lipovec, Taja Jereb, Larisa Redžepović, Domen Čibej, Blažka Rudolf in Pia Plevnik.

Blažka Rudolf

DSC 0274

DSC 0301 

DSC 0394
Dostopnost