Geografija 8. B in 8. C od 30.3. do 3.4.

nedelja, 29. 03. 2020 | 8. razred

  PODNEBJE IN RASTLINSTVO ANGLOAMERIKE. Učbenik 59- 63

Iz DZ str. 53 izreži spodnjo karto in jo reši- imenuj morja in oceane, večje otoke, otočja, zalive in polotoke, pobarvaj glavne površinske enote- mlada gorovja, stara gorovja in nižine in jih imenuj ter izdelaj legendo, označi Niagarske slapove, Yelowstonski narodni park, Veliki kanjon, Dolino smrti ter označi in imenuj reke Misisipi, Kolumbija, Kolorado in Reko sv. Lovrenca.

V zvezek zapiši naslov in 1. DEJAVNIKI PODNEBJA- pojasni vpliv toplotnih pasov, reliefa in morskih tokov na podnebje, pojasni pojma tornado in  hurikan (tudi ime orkan, tropski ciklon, tropska nevihta, tajfun) in napiši kje se pojavlja prvi in kje drugi pojav in zakaj tam. Pomagaj si z ogledom videa in sicer v youtube vpiši  Infodrom tornado in si oglej oddaje Tornado (22.5.2013), Lahko pride do tornada v Sloveniji?(23.5.2013) in Kako nastane orkan? (30,10.2012). Pod 2. RAZPOREDITEV PADAVIN napiši kako se količina padavin spominja in kako mrtva črta oziroma poldnevnik 100. vpliva na to. Pri točki 3. VRSTE PODNEBJA IN RASTLINSTVA izpolni tabelo tako da dopišeš območje in rastlinstvo posamezne vrste podnebja.

VRSTA PODNEBJA OBMOČJE VRSTA RASTLINSTVA
Vlažno subtropsko
Sredozemsko
Celinsko
Tundrsko
Polarno
Puščavsko
Oceansko

Pojasni še pojme PRERIJA, BIZON, SEKVOJA IN DOLINA SMRTI. V DZ str. 23 in 24 reši vaje 36, 37 in 38. Če imaš možnost fotografiraj kak del nalog in mi pošlji na alenka.leposa-berro@guest.arnes.si, piši če česa ne razumeš, svoje mnenje, predlog, izkušnjo.

Dostopnost