Ekskurzija skozi preteklost in lepoto

sreda, 22. 05. 2024 | Zgodilo Se Je

Prelepa toskanska pokrajina:

Ekskurzija skozi preteklost in lepoto

Učenci 8. In 9. razredov, ki obiskujemo izbirne predmete pod vodstvom učiteljic Alenke Lepoša Berro,  Janje Pavlič in Maje Grbec Švajncer, smo pretekli petek in soboto, 10. in 11. 5. 2024, obiskali Italijansko pokrajino Toskano.

Ob 4-ih zjutraj v petek smo odšli iz Logatca. Z avtobusom smo se peljali mimo Benetk, Bologne ter čez Apenine z ciljem, da bi prišli v Firence. Na obrobju Firenc smo se vkrcali na tramvaj, s katerim smo se zapeljali do samega centra mesta. Potem smo se sprehodili mimo katedrale Svete Marije, do interaktivnega muzeja Leonarda Da Vincija. Tam smo lahko preizkusili izume Leonarda Da Vincija. Potem smo imeli prosti čas. Ko so si muzej ogledali obe skupini, smo se odpravili na trg z repliko kipa Davida. Zatem smo se še sprehodili po znamenitem mostu Ponte Vecchino, kjer smo kasneje imeli tudi nekaj prostega čas. Po prostem šasu smo se vrnili do tramvaja in se z njim odpeljali do avtobusa. Z avtobusom smo se še približno 2 uri in pol peljali do Italjianske obale, severnozahodno od Pise, v kraj Forte dei Marmi, kjer nas je že čakala večerja. Po večerji smo si šli na plažo ogledati prelepi sončni zahod. No, nekateri smo si tudi namočili noge v morje. Ob 22. uri smo prijetno utrujeni odšli spat.

Ko smo se v soboto zjutraj zbudili, smo pojedli zajtrk ter popakirali stvari in zapustili hotel. Peljali smo se do Pise. Tam smo se sprehodili do Polja čudežev ter si ogledali zelo znani poševni stolp. Ko smo končali s fotografiranjem in ogledovanjem celotnega polja, smo se odpravili do avtobusa. Odpravili smo se v malo toskansko mestece San Gimignano. Tam smo se povzpeli na najvišji stolp. Po napornem vzpenjanju s čudovitim razgledom nad Toskano smo imeli tudi odmor za kosilo. Po kosilu smo se odpeljali proti Logatcu, kamor smo prišli v poznih večernih urah.

Avtor Fotografij in teksta: Gal Plečnik Selan

Dostopnost