DRUŽBOSLOVNI TABOR UČENCEV OŠ 8 TALCEV

ponedeljek, 05. 12. 2022 | Obvestila

Učenci OŠ 8 talcev smo pod vodstvom učiteljic Alenke Lepoša Berro, Maje Grbec Švajncer in Janje Pavlič vikend od 14. do 16. oktobra 2022 preživeli na družboslovnem taboru. Posvetili smo se verski strpnosti, raziskovanju Cerkniškega jezera in prisluhnili predavanju ge. Bojane Pivk Križnar o življenjskih razmerah ljudi v Nubskih gorah.

V petek smo se z avtobusom odpravili v Ljubljano, kjer smo si ogledali sinagogo, protestantsko, pravoslavno in katoliško cerkev ter džamijo. Najbolj nas je navdušila džamija oz. ogled celotnega islamskega kulturnega centra. Osupnila nas je njegova moderna podoba. Vodič je poudaril, kako dobro sodelujejo z ostalimi verskimi skupnostmi.

Kako zanimivo, eno mesto pa toliko različnih ver! Ključ je v strpnosti.

Zvečer smo prisluhnili predavanju o Nubah. Ostali smo brez besed, ko smo videli, kako živijo. Informacije smo izvedeli iz prve roke, saj se ga. Bojana Pivk Križnar z možem vsako leto odpravi v Nubske gore, kjer pomagata Nubijcem, ki živijo v velikem pomanjkanju. Vsako leto zbiramo prispevke zanje tudi učenci naše šole. Prav tako je v tem letu, ko zbiramo za njih pripomočke za šivanje, pletenje in kvačkanje ter tudi že končane pletene in kvačkane izdelke, npr. peresnice in kape. V kolikor želite sodelovati, lahko svoj prispevek tudi vi oddate na naši šoli.

Prespali smo v učilnicah in se naslednje jutro odpravili na Cerkniško jezero, kjer nam je predavatelj povedal, da je bil Janez Vajkard Valvasor tisti, ki je ugotovil, da Cerkniško jezero presiha zaradi sifonov. Po predavanju smo se preizkusili še v vožnji s kanuji.

Popoldne smo izdelovali plakate na teme, kot so pravice žensk, otroško delo, šolanje otrok po svetu, medverska skupnost in razmere v Sudanu.

Poleg poučnih stvari smo se tudi zelo zabavali. Spoznali smo nove prijatelje, pekli kostanj, jedli pico in s pomočjo gospoda Martina Pišlarja s teleskopom opazovali zvezde dolgo v noč. Jupiter in Saturn sta se še posebej dobro videla.

  1. novembra, ob mednarodnem dnevu strpnosti, pa smo pripravili tudi zanimivo razstavo, ki si jo lahko ogledate v avli naše šole.

 

Vita Kogovšek in Roza Verbovšek

 

Dostopnost