obletnica sole_laze_012_1

80-ta obletnica šole v Lazah s prenovljeno streho

petek, 12. 10. 2012 | Zgodilo Se Je

Šola je na vasi marsikje še vedno najpomembnejša ustanova, in to iz več razlogov. Dokler je v kraju šola in so v njej otroci, kraj živi.

Z lanskim letom je v Podružnični šoli Laze organizirana tudi enota vrtca VVZ Kurirček.

V letošnjem letu je občina prenovila streho. Ob 80-ti obletnici šole so se ravnateljici šole in vrtca, predsednica KS in občinska svetnica zahvalili občini in vsem, ki so prispevali k temu, da se podružnica ohranja in prenavlja. Poudarili so pomen šole za krajane in obljubili, da si bodo še vnaprej prizadevali, da se šola razvija. Župan je prav tako poudaril pomen šole za razvoj podeželja.obletnica sole_laze_012_1

Na slavnostni prireditvi 22. septembra so po gasilski koračnici in slavnostnih govorih nastopili vsi krajani, ki ljubijo glasbo – učenci s plesom in petjem, prav tako otroci iz vrtca s pesmico o muci Copatarici, sestri Pupis s pesmijo, Tanja Merlak s flavto, Igor Simšič in Natalija Kermavner s harmoniko, peli so pevci okteta Pa kolkr tolk. Svojo pesem je recitirala Eva Neža Kermavner in svoj humoristični prispevek Vanda Lavrič.

obletnica sole_laze_014_1

Krajevna skupnost se je za sodelovanje na vseh kulturnih prireditvah zahvalila in podelila priznanja pisateljici Vandi Lavrič in članom okteta Pa kolkr tolk. Predsednica KS Marinka Matičič se je ob koncu še enkrat zahvalila občini in krovcu in krajanom, ki so prispevali k temu, da se šola ohranja in ima prihodnost.

obletnica sole_laze_016_1

Šola je na vasi ena velika hiša in otroci z učitelji, vzgojitelji in gospodinjo ena velika družina. Šola pomembno vpliva na kulturno življenje na vasi. Od nje vsi pričakujejo,da bo temeljna nosilka kulturnega dogajanja v kraju. Otroci so tisti, zaradi katerih se ljudje v šoli srečujejo, se družijo, poklepetajo, doživljajo prijetne trenutke na prireditvah.  Vračanje ljudi na deželo, obnavljanje starih domov in zidanje novih kažejo, da se slovenski človek vrača k svojim koreninam in na deželi išče svojo srečo. Podeželje je zato prostor prihodnosti.

Karmen Osredkar

Dostopnost