DSC 0004

23. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT

torek, 16. 04. 2013 | SUŠ - Skupnost učencev šole

DSC 0004V ponedeljek, 8. 4. 2013, je potekal nacionalni otroški parlament v Ljubljani, in sicer v čisto pravem parlamentu. Tam so bili zbrani vsi predstavniki iz vseh osnovnih šol iz Slovenije. Na začetku so imeli govor predsednik države Borut Pahor, predsednik državnega zbora Janko Veber, minister za šolstvo, šport in kulturo Jernej Pikalo, predsednica zveze prijateljev in mladine Darja Groznik, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ter še nekaj ostalih poslancev.

 

 

Potem je sledil kratek odmor, za tem pa delo v skupinah, kjer so mladi parlamentarci reševali probleme na temo odraščanje in poskušali priti do rešitev. Na voljo so imeli približno dve uri.

V 1. skupini so se pogovarjali o medsebojnih odnosih, in sicer med starši, prijatelji, učitelji. V 2. skupini so se pogovarjali o ljubezni in spolnosti. V 3. skupini so se pogovarjali o samopodobi in vplivu družbe nanjo. In v zadnji, 4. skupini, so se pogovarjali o prihodnosti. Ko je čas potekel, je sledila predstavitev problema ter rešitve, do katerih so v skupinah prišli, za debato pa so imeli na voljo 20 minut. V prvi skupini so prišli do rešitve, da mora biti večja povezanost med učitelji in učenci, prav tako tudi med otroki in starši. V drugi skupini je bila debata zelo zanimiva, prav tako je bilo veliko mnenj in predlogov. Govorili so predvsem o homoseksualnosti, pa tudi kaj vse se lahko zgodi na zabavi, če se spije veliko pijače, in čisto na splošno o ljubezni med dekletom in fantom. V tretji skupini so govorili o samopodobi in prišli do zaključka, da je samopodoba zelo pomembna za naše celotno življenje. Zato moramo biti vedno samozavestni in ne smemo verjeti vsega medijem. V zadnji, četrti skupini, pa so bili mnenja, da lahko tudi mi, otroci, naredimo korak k boljšemu življenju v prihodnost. Med debato sta dva parlamentarca zaupala svoje skrbi politikom, in sicer kaj bo v prihodnosti, ki nas čaka, ali bo dovolj služb, denarja.

Po debati je sledila še razglasitev teme naslednjega – že 24. nacionalnega otroškega parlamenta. Izbrana je bila tema RAZMERE V DRUŽBI.

Zapisala: Minela Velagić , 9. c

Dostopnost