Vidni uvrstitvi na literarnem natečaju za 33. Roševe dneve 2020

petek, 28. 02. 2020 | Nerazvrščeno, Zgodilo Se Je

GAŠPER KLANJŠČEK se je s svojim prispevkom uvrstil v peterico najboljših mladih piscev v Sloveniji!

Na natečaj za Roševe dneve 2020, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev 8. in 9. razredov osnovnih šol, se je letos prijavilo 61 mladih literatov iz vse Slovenije. Na natečaju je sodelovalo 17 avtorjev in 44 avtoric; od tega jih je 34 poslalo prozna besedila, 24 pesmi, trije so pisali drame.Strokovno komisijo sta sestavljala Janja Vidmar, pisateljica in scenaristka, ter Damijan Stepančič, slikar, ilustrator in avtor nemih knjig (silent books). Izbrani mladi avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici, 18. marca 2020 v Celju, vodil jo bo Damijan Stepančič. Med petimi nagrajenci, ki bodo na popoldanski prireditvi v Celju prejeli priznanja in knjižne nagrade je tudi naš Gašper Klanjšček iz 9. c, s svojim literarnim prispevkom “Belina”. Gašper je skupaj z ostalimi štirimi nagrajenci vabljen tudi na predstavitev v Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, v Ljubljani – v četrtek, 19. marca 2020, predvidoma ob 17.30, na branje finalistov.

Drugi veliki uspeh pa je uvrstitev glasila NAŠI DNEVI med najboljša glasila osnovnih šol. Smo dobitniki nagrade za spodbujanje pisemske komunikacije.

Utemeljitev strokovne komisije: Rdeča nit najnovejše številke literarnega lista Naši dnevi so razglednice in pisma. Zasnovana je tako, da v njej s svojimi prispevki po vrsti nastopijo vsi razredi, od prvega do devetega. Na ta način so mentorice mlajši generaciji – ki ob klasični stalni obliki sporočanja nadomešča s pisanje SMS-sporočil, s telefoniranjem in pisanjem po elektronski pošti – obudile zanimanje za komunikacijo preko pisma in razglednice. V glasilu se igrivo prepletajo klasični dopisi prijateljem in inštitucijam z literariziranimi domišljijskimi besedili, s fiktivnimi pismi literarnih oseb in z razglednicami z duhovitimi literarnimi aluzijami.

Obe visoki priznanji sta dokaz prizadevanj in pohvala učiteljem šole, ki s svojim delom negujejo pisano besedo; pohvala učencem, ki so mojstri peresa, in priznanje staršem, ki svoje otroke spodbujajo k branju in imajo pozitiven odnos do slovenščine.

Dostopnost