V afriški državi Sudan

torek, 12. 03. 2013 | Video vsebine

0501Spoštovani učenci,

prispevek je namenjen predvsem vam, da boste znali ceniti in se veseliti tega, kar imate – imamo.

Tudi na čisto drugem koncu sveta, v nekaterih predelih države Sudan, otroci tako kot vi vstajajo skupaj s soncem in z njim hodijo spat. Res je, da je vam in njim skupna ognjena krogla, ki poskrbi, da se dan zamenja z nočjo. Se pa življenja vas, dragi učenci, in vaših sovrstnikov tako razlikujejo, da je to težko zapisati, kaj šele si to predstavljati. Verjemite, da je navkljub temu, da dan za dnem lahko poslušate v kakšnih kriznih časih živimo, življenje lahko še veliko, veliko bolj zapleteno.

Otroci v Nubskih gorah v afriški državi Sudan se zbujajo s strahom v očeh, saj nikoli ne vedo, kdaj bo vojaško letalo Antonov, ki kroži nad njihovimi glavami, spet odvrglo bombe; kdaj bo kdo od vojakov, ki se borijo v imenu tistih, ki jim gre le za oblast in denar, njihovemu bratcu ali sestrici prerezal vrat; kdaj se mama, ki je že navsezgodaj zjutraj odšla dan hoda daleč, da jim bo lahko zvečer postregla z vodo, ne bo več vrnila; kdaj jim sušna doba ne bo namenila niti toliko dežja, da bi vzklila semena, ki so jih skrbno posadili; in bodo tako potisnjeni v životarjenje in hudo lakoto vse do naslednje možne setve … In veste, kaj je občudovanja vredno? Vaši vrstniki se kljub vsemu naštetemu znajo tudi veseliti … veseli so že v trenutku, ko Antonov na nebu izgine, ko vidijo prihajati mamo z vodo na glavi, ko lahko objamejo svojo sestrico in bratca, pa tudi, ko ugotovijo, da je njihova šola po odhodu vojaškega letala ostala nepoškodovana.

V nadaljevanju vam posredujemo nekaj utrinkov, ki nam jih je iz Sudana poslal eden izmed največjih človekoljubov in dobrodelnikov Tomo Križnar.

Na posnetku ste lahko na eni strani začutili radost in veselje nubskih otrok in slišali pripoved vaškega učitelja. Pripoveduje o tem, da njihovi otroci žal nimajo sreče, da bi se lahko učili v miru, med samim poukom jih namreč večkrat preletijo vojaška letala vladne vojske. Takrat vsi skupaj svoja življenja rešujejo s skrivanjem v bližnji skalni votlini

Ko vojaška letala odletijo, se solze, strah in žalost spet umaknejo pesmi, prešernim nasmehom in otroški razigranosti.

Čas je za glavni odmor in malico, ampak ne za malico za šolskimi klopmi ob pogrnjenih mizicah kot pri nas; če želijo jesti, se morajo najprej povzpeti na bližnje drevo.

Tole poskakovanje z veje na vejo bi se hitro dalo prisvojiti, kajne?

Vse ostalo pa si je verjetno težko predstavljati, da bi se dogajalo tukaj in zdaj. In tudi zato, da v prihodnje ne bomo postali žrtve svojega lastnega pohlepa, potrebujete le kanček poguma, dovolj bo že, če boste znali trezno razmišljati, videti tisto, na kar večina pozablja; če boste znali še pravočasno izstopiti iz vrtinca potrošništva in boste pogovor o novi torbi, novi košarkarski opremi, spet novih smučeh … znali zamenjali s pogovorom in z razmišljanjem, kako ustaviti ljudi, ki brez kakršne koli slabe vesti izvajajo genocid nad vašimi sovrstniki, in nenazadnje, da boste znali biti sočutni do tistih, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Na naši šoli ste z zbiranjem šolskih pripomočkov za vaše sovrstnike v Sudanu nekateri že naredili korak naprej. V posnetku boste videli, kako Tomo Križnar ob fotografiji učencev 3. c otrokom iz Nubskih gora razlaga, kaj vse je na poti k njim.

Čustev pa ni mogel skriti, ko je prebral sporočilo, ki smo ga namenili tamkajšnjim otrokom, ki so tudi samo otroci. Zapisali smo, da jim želimo čim več vedoželjnosti in zasluženega miru.

Čeprav mali učenjaki iz Sudana niso vedeli, kaj vse bodo dobili, saj drugega kot od koz obglodanega kosa table in v kupček zgnetenega blata, s katerim učitelj na njej pušča sled, še niso videli, so se nam zahvalili s tistim, kar imajo najraje – s pesmijo in s plesom.

Verjetno marsikoga izmed vas posnetki niso pustili ravnodušnega in boste zdaj v preostanek dneva zakorakali ganjeni; nikar se ne ustrašite ganjenosti, z vami ni nič narobe, nasprotno, s tem dokazujete, da ste še čuteči, da je vaše srce še živo in da ste pripravljeni pomagati tistim, ki so pomoči v tem trenutku zagotovo najbolj potrebni.

Več informacij si lahko ogledate na spletni strani: http://www.tomokriznar.com/tomokriznar.html

Bojana Pivk

Dostopnost