1

Pletli smo košare

petek, 27. 03. 2015 | Zgodilo Se Je

Sredi marca sta nas obiskala rokodelska mojstra z Medvedjega Brda, gospod Anton Pivk in gospod Ivan Markič. Pokazala sta nam, kako se plete košare.

Pozimi delo zunaj zastane, zato je več časa za opravila, kot je pletenje. Priprava materiala, ki je potreben za izdelavo košare, pa poteka skozi celo leto. Za osnovo je primeren bukov ali javorjev les. Danes je osnova za dno vezana plošča, saj je lažja. Ročaj je narejen iz drena ali leske, obe vrsti sta prožni in dovolj močni. Količki ali rebrca so iz šib drena, leske ali katerega drugega grmičevja. Včasih so pletli z leskovimi vitrcami ali vezicami, leskove šibe je bilo treba najprej razklati. Danes se za pletenje uporabljajo tudi vezice iz umetnega materiala. Še zanimivost: včasih so iz plodov kalina, grmičevja, ki so ga uporabili za količke, izdelovali črnilo.

Spletli smo kar nekaj košar. Teh zagotovo ne bomo namenili pobiranju krompirja ali hrušk. Vanje bomo dali barvice, mogoče lešnike … Mojstra sta bila prijetno presenečena, ko sta videla, kako dobro nam gre delo od rok.

Zahvaljujemo se jima, da sta se odzvala našemu vabilu in seveda tudi, da ohranjata našo kulturno dediščino živo.

Denar, ki ga bomo dobili v zameno za košare, bomo namenili v šolski sklad.

Jerica Vipavc

 

 1       4   3  
 6  5  2
 8  9  7
12 13
14 15  11

Dostopnost