Na podružnični šoli v Lazah so učenci skupaj z učiteljico na spletu poiskali kuharske recepte za pripravo tipičnih irskih sladic. Recepte in sladice so pripravili ter preizkusili doma. Pravijo, da jim je šlo odlično od rok. Naj jim verjamemo kljub temu, da jih nismo poskusili? Mislimo, da lahko. Tisti, nekoliko bolj nejeverni, pa so lahko poskusili njihove dobrote 8. maja v Kopru, kjer je bila na zaključni prireditvi projekta »Evropska vas« tudi stojnica, na kateri so učenci OŠ 8 talcev Logatec predstavljali glavne značilnosti Irske in znanega irskega pisatelja Oscarja Wilda.
Piškoti iz ovsenih kosmičev
Sestavine:
1/2 banane
110 g masla
50 ml mleka
250 g medu
200 g moke
1 noževa konica pecilnega praška
1 ščepec soli
1 žlička cimeta
120 g ovsenih kosmičev (zmletih)
120 g rozin
Priprava: Za pripravo piškotov iz ovsenih kosmičev najprej raztopimo maslo. Z vilicami zmečkamo banane in jih zmešamo z maslom, mlekom in medom. Presejemo moko in pecilni prašek ter dodamo cimet in sol. Zmešamo obe masi ter vmešamo ovsene kosmiče in rozine. Z žlico nanesemo majhne kupčke na pekač, obložen s papirjem za peko ter jih nekoliko sploščimo. Piškoti se med peko še nekoliko razširijo, zato med kupčki pustimo dovolj prostora (najmanj 4 cm).
Piškote iz ovsenih kosmičev položimo v segreto pečico in pečemo 10 minut pri 200 °C.
Irski čajni kolač
Sestavine:
250 g velikih rozin
250 g drobnih rozin
250 g rjavega sladkorja
150 ml močnega čaja
250 g moke
1 žlička dišav za pecivo
3 jajca
Priprava: Rozine in sladkor namočimo v čaju čez noč. Presejemo moko, pecilni prašek in začimbe. Razžvrkljamo jajca. Moko in jajca izmenično dodajamo namočenim rozinam in temeljito premešamo. Pomastimo podolgovat pekač, stresemo testo nanj in pečemo uro in pol v pečici, ogreti na 160 stopinj.