DSC 0002

V SPOMIN 8 TALCEM, HORJUL

petek, 24. 10. 2014 | SUŠ - Skupnost učencev šole

DSC 0002V četrtek, 23. 10. 2014, smo se predstavniki šolske skupnosti osnovne šole 8 talcev Logatec, udeležili prireditve v spomin osmim talcem, ki so jo pripravili naši instrumentalisti in bralci: Meta Stražiščar (saksafon), Sven Gorjanec (kitara), Blaž Modrijan (rog), Žiga Bogataj (kitara), Nina Zidarič, Tina Šajn, Marko Ribić, Gašper Klanjšček ter recitatorke: Maruša Mihevc, Lina Potočnik in Hana Vnuk.

Prisotni predstavniki smo ob branju poteka dogodkov Horjulu čutili njihovo žrtvovanje za domovino in za prihodnost Slovenije.

 

 

23. 6. 1942 ob deveti uri dopoldan se je kolona vojakov in talcev; Vidmar Edvard, Grom Lado, Lenarčič Edvard, Vilar Drago, Korenč Ivan, Vidmar Jože, Nagode Franc in Drnovšek Bogo, pomikala skozi Horjul.

Pot jih je vodila do Bastičeve hiše. Tam je italijanski komandant pokazal na kraj, imenovan Kucelj, kjer so bili talci ustreljeni. Pri ustrelitvi je sodeloval poseben eksekucijski – usmrtitveni vod alpinov. Italijani so po končanem streljanju talce zagrebli in odšli. Horjulski župnik Nastran, ki je bil član organizacije OF in je vseskozi sodeloval s partizani, je dobil dovoljenje italijanske vojske, da talce pokoplje na pokopališču. Skupaj z Janezom Končanom je organiziral, da so horjulski fantje dopoldan skopali jamo na pokopališču. Talce so pokopali brez krst v jamo in jih položili enega poleg drugega. Po pokopu so grob zravnali z zemljo in med vojno grob ni smel biti vzdrževan.

 

Zapisala: Trine Slabe, 4. c

Foto: Tinkara Matičič, 6. c

Dostopnost