Digitalno varni na RTV Slovenija

petek, 02. 02. 2024 | Obvestila

Digitalno varni – sklop vsebin na RTV SLO z namenom kakovostne obravnave izzivov sodobne družbe (vir)

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

Kako najti digitalno ravnotežje? Kaj pomeni biti zmeren in preudaren v digitalnem svetu? 6. februar predstavlja dan varne rabe interneta. Radiotelevizija Slovenija bo omenjeno tematiko obeležila v svojih televizijskih, radijskih in spletnih vsebinah ter tako opozorila na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo zaslonov.

Oddaje in prispevki, ki bodo našim gledalcem, poslušalcem in uporabnikom spletnega portala na voljo od 1. februarja dalje, se bodo med drugim posvetili vprašanjem, povezanim z digitalno varnostjo, odvisnostjo ter premišljeno rabo tehnologije. Vsebine bodo izpostavljene tudi na spletni stran Živ žav za starše in mentorje.

S spletnimi video prispevki (Digitalno pametni 2) bomo naslovili temo pretirane in škodljive rabe zaslonov ter posledic na duševno zdravje, s poudarkom na mlajših otrocih. Omenjeni video prispevki pa ne bodo objavljeni zgolj na spletu, ampak bodo umeščeni tudi v televizijsko linearno predvajanje, in sicer znotraj nedeljskega Živ žava.

V sklopu dokumentarnih oddaj si boste na TV Slovenija lahko ogledali nekaj premiernih pa tudi nekaj ponovitvenih dokumentarnih filmov, ki na poglobljen in kakovosten način obravnavajo omenjene tematike.

Ker družbeno aktualna problematika zasluži dodatno, poglobljeno in ciljni publiki prilagojeno obravnavo, bo na programu Televizije Slovenija tudi posebna pogovorna oddaja z naslovom (Ne)varni: Digitalno odvisni, ki bo še dodatno osvetlila obravnavane teme. Iz studia Televizije Slovenija jo bosta vodila Tina Antončič in Dino Subašić. S pomočjo strokovnjakov, raziskovalcev uporabe spleta in najrazličnejših aplikacij, psihologov in sociologov bomo govorili o naših življenjih in navadah, vse bolj prepletenih z uporabo zaslonov. Pogovoru v studiu se bodo pridružili tudi mladi, ki bodo s svojimi izkušnjami in pogledi aktivno sodelovali v oddaji, ki najbolj naslavlja navade mlajše generacije. Oddaja nastaja v sodelovanju Uredništva otroških in mladinskih oddaj in Uredništva tujih oddaj Televizije Slovenija. Podobno tematiko bodo obravnavali tudi na Prvem programu Radia Slovenija, in sicer v oddajah Svetovalni servis ter Studio ob 17.00.

Oddajo (Ne)varni bosta vodila Tina Antončič in Dino Subašić. Foto: RTV SLO
Oddajo (Ne)varni bosta vodila Tina Antončič in Dino Subašić. Foto: RTV SLO

Na RTV 365 lahko najdete posebno rubriko Digitalno varni, kjer so zbrane vse avdio video vsebine, ki jih na RTV SLO pripravljamo na to temo, prav tako pa lahko še več informacij in poglobljenih člankov poiščete tudi na naši vstopni stran rtvslo.si, v sekciji Digitalno varni. Starši predšolskih otrok preklikajte vsebine na portalu RTV Živ žav, kjer so na najbolj pogosta vprašanja glede varne rabe interneta pri mlajših otrocih odgovorili tudi strokovnjaki.

ČETRTEK, 01. 02. 2024, TV Slovenija 1

21.05 Digitalno varni: Dekliška druščina, švicarska dokumentarna oddaja

Dokumentarni film o 14-letni vplivnici Leonie iz Berlina, ki ima 1,5 milijonov sledilcev. Množice najstnic se ne drenjajo le pred zaslonom, ampak obiskujejo njene prireditve, histerija pa spominja na tisto ob nastopih pop zvezdnikov. Na drugi strani je zgodba sledilke, ki je ustvarila klub oboževalcev Leonie in se z njim ukvarja večino dneva. Kako slava in naporna produkcija vsebin vplivajo na najstnico, ki pravzaprav nima prijateljev? Kako so se v posel spremenila družinska razmerja in kako se starši znajdejo v dvojni vlogi; menedžerjev in staršev? Režiserka je družino spremljala štiri leta. Kot pravi, danes dekliška druščina iz naslova ni več skupina deklet v parku, ampak so to milijoni deklet, ki se družijo v virtualnem svetu.

Dokumentarni film Dekliška druščina bo na sporedu 1. 2. 2024 ob 21.05 na TV SLO 1. Foto: RTV SLO
Dokumentarni film Dekliška druščina bo na sporedu 1. 2. 2024 ob 21.05 na TV SLO 1. Foto: RTV SLO

PETEK, 01.02. 2024, spletni portal RTV Živ žav

Digitalno pametni 2, avtorica Mateja Leban, snemalka in montažerka Dunja Danial

Multimedijski center RTV Slovenija in Otroški in mladinski program Televizije Slovenija sta skupaj z Zdravniško zbornico Slovenije pripravila projekt Digitalno pametni 2, kjer v seriji kratkih posnetkov opozarjamo starše predšolskih otrok na pasti spleta in skupaj s strokovnjaki odgovarjamo na najbolj pogosta vprašanja (npr. ali lahko otroka z risanko spodbudimo k hranjenju, koliko minut zaslonov ima lahko otrok na dan …)

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Vsi posnetki bodo od 1. februarja 2024 dalje na voljo na spletnem portalu Živ Žava, predvajali pa se bodo tudi na Televiziji Slovenija med oddajo Živ Žav.

SEZNAM EPIZOD

Negujem online?

Ko navezujemo prve stike z otrokom, je pomembno, da je to čas, ki je v celoti posvečen vzpostavljanju odnosa in ljubkovanju. Zasloni so mamljiva popestritev, a pri tem predstavljajo oviro.

Za konec tedna pa kolikor hočeš?

Slabo vreme, bolezen, počitnice. Včasih otroci pred zasloni preživijo več časa. S tem ni nič narobe, če ta čas uravnotežimo z druženjem zunaj in otroke usmerjamo h kakovostnim vsebinam.

Mami, ali lahko še?

Povprečno količino časa za zasloni je dobro omejiti na čim manj. Strokovne smernice o času, ki ga otroci pred zasloni lahko preživijo v predšolskem obdobju, obdobju prvega in drugega triletja, pa so nekaj, kar nam je v pomoč, ko se sprašujemo, koliko lahko dovolimo.

Za nagrado pa risanka?

Otroka, ki slabo jé ali je nemiren, je preprosto motivirati. Z zaslonom, seveda. A hranjenje, uspavanje, samostojno odvajanje, umivanje in drugo negovanje, tolaženje otroka, ki je v stiski, so izjemno pomembni procesi, ob katerih otrok ob sebi potrebuje predvsem umirjeno, uglašeno odraslo osebo, in ne zaslona.

Vsi že imajo telefon!

Otroci v prvi triadi naj še ne bi imeli svojega telefona. Priporočljivo pa je, da tudi pozneje, ko se za nakup odločimo, otrokov prvi telefon ni pametni.

Televizija ves čas?

V domačem okolju večkrat pustimo prižgano televizijo ali druge zaslone ter ob njih opravljamo gospodinjska opravila, se družimo, obedujemo. A to povečuje zasvojenost in nam krade pozornost.

Mami, oči, zakaj ne?

Včasih otroci niso sposobni razumeti razlogov, zaradi katerih vztrajamo pri omejevanju časa pred zasloni. O tem jih lahko prepričamo ali pa zgolj vztrajamo pri tem.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%

Napovednik: Digitalno pametni 2

Če je za šolo, pa lahko?

Uporaba telefonov, tablic, računalnikov za določene didaktične namene je ena izmed pozitivnih plati uporabe zaslonov in tega nam ni treba popolnoma omejiti. A prav je, da smo tudi pri spremljanju kakovostnih vsebin pozorni.

Otroške oči pred zasloni

Daleč največ storimo, če poskrbimo, da so naši otroci vsaj dve uri dnevno zunaj na dnevni sončni svetlobi. To pa ni vse, kar lahko storimo za zdravje oči naših otrok.

Prižgimo televizijo!

Televizija, tablica, telefon, računalnik. Vsi zasloni za oči niso enako škodljivi, strokovnjaki najbolj priporočajo televizijo.

Živ žav pa lahko!

Želimo, da so vsebine, ki jih naši otroci spremljajo na zaslonih, kakovostne. Najdete jih na RTV-jevem portalu Živ žav.

Risanko izbere …?

Ni vsaka stvar, ki je na televiziji, primerna za otroke, niti ni vsaka stvar, za katero se na prvi pogled zdi, da je narejena za otroke, tudi prav zares namenjena njim. Pri izbiri naj otrokom nujno pomagajo starši.

Vsi skupaj na kavč

Takrat, ko le lahko, si vzemimo čas in vsebine glejmo skupaj z otrokom. To bo okrepilo naše odnose.

Vsi to gledajo

Pomembno je, da se že od začetka z otrokom pogovarjamo, zakaj neke stvari lahko gleda, zakaj nekaterih ne sme gledati, zakaj so nekatere vsebine primerne in druge ne.

PONEDELJEK, 05. 02. 2024, Radio Slovenija – Prvi

Svetovalni servis, kjer bomo s strokovnjakom razdelali nasvete/pasti, ki grozijo tako mladim kot starejšim pri uporabi spleta. V oddaji v živo odgovarjamo tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev.

TOREK, 06. 02. 2024, TV Slovenija 1

17.10 (Ne)varni: digitalno odvisni, pogovorna oddaja za mlade

Smo digitalno varni? Digitalno pametni? Ali digitalno odvisni? Ker si družbeno aktualna problematika o preživljanju našega časa pred zasloni, zasluži dodatno, poglobljeno in interesom ciljne publike prilagojeno obravnavo, bo na dan varne rabe interneta na TV SLO na sporedu tudi pogovorna oddaja, v kateri bomo s strokovnjaki z omenjenega področja, znanstveniki, vzorniki mladih, vplivneži in podobno relevantnimi gosti odpirali vprašanja in iskali odgovore na izzive, ki zaznamujejo naša življenja, prepletena z uporabo zaslonov, od računalniških do telefonskih. Voditelja Tina Antončič in Dino Subašić, urednica Alenka Kotnik.

Voditelja oddaje (Ne)varni: digitalno odvisni bosta Tina Antončič in Dino Subašić. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Voditelja oddaje (Ne)varni: digitalno odvisni bosta Tina Antončič in Dino Subašić. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

20.05 Digitalno varni: Družbeni fenomeni: Digitalna odvisnost, izobraževalno-dokumentarni film

Tehnologija ima v našem življenju pomembno vlogo in težko si predstavljamo vsakdan brez uporabe računalnikov, telefonov ali kakršnih koli drugih zaslonov. Kje je meja med uporabo in zlorabo, kdaj smo odvisni in kdaj zasvojeni, kolikšna uporaba zaslonov je še sprejemljiva in kje iskati pravo ravnovesje med delom, zabavo in komunikacijo na zaslonih? V izobraževalno-dokumentarnem feljtonu so nam svoje zgodbe zaupali tisti, ki so se srečali s prekomerno rabo in tisti, ki so se zavedali, da je pravo življenje mogoče najti le v realnem, in ne v virtualnem svetu.

20.35 Digitalno varni: Zasvojeni s tehnologijo, španska dokumentarna oddaja

Dokumentarni film, ki prikazuje vzroke in posledice odvisnosti od substanc, ki jih najstniki zaužijejo prek zaslonov mobilnih telefonov, kot so družbeni mediji, pornografija in spletne igre. Film pripoveduje zgodbo o treh mladih; prva je Laura, najstnica, ki se poda v rehabilitacijski center, da bi se ozdravila svoje odvisnosti od Tik Toka, Bru, deček, ki je začel kompulzivno uživati ​​pornografijo že pri 10 letih, in tretji Daniel, mladenič, ki je na spletnih igrah na srečo izgubil več kot 100.000 evrov.

Zasvojeni s tehnologijo. Foto: RTV SLO
Zasvojeni s tehnologijo. Foto: RTV SLO

S pomočjo mednarodnih strokovnjakov in priznanih psihiatrov se film poglobi tudi v ozadje in razišče mehanizme, ki povzročajo odvisnosti ter podjetja, ki z njimi služijo. Kako tehnološki velikani ustvarjajo naprave, zasnovane posebej za ustvarjanje odvisnikov? Ali ta podjetja aktivno ciljajo prav na mladoletnike? In kako se pravzaprav spopasti s temi odvisnostmi?

Radio Slovenija – Prvi

Torkov kviz, tematsko posvečen varnosti na internetu.

Studio ob 17-ih

O pomenu varne rabe interneta ter odgovorni uporabi sodobnih tehnologij bomo ta dan govorili v oddaji Studio ob 17.00. Avtorica Eva Lipovšek bo gostila različne strokovnjake, ki bodo tudi s pomočjo lastnih izkušenj dela z mladimi in starejšimi osvetlili pasti neodgovorne ali pretirane uporabe spletnih orodij, aplikacij ipd. Hkrati bomo vnovič osvetlili tudi največje pasti, ki še tako dobronamerne uporabnike spleta pripeljejo do največjih napak pri uporabi.

ČETRTEK, 08. 02. 2024, TV Slovenija 2

20.00 Digitalno varni: Ujete v medmrežju, češko-slovaška dokumentarna oddaja, 2020, ponovitev

Češko–slovaški izobraževalni dokumentarni film Ujete v medmrežju prikazuje družbeni eksperiment, v katerem se je v zgolj 10 dneh na lažne profile 12-letnic odzvalo 2458 spolnih plenilcev.

Češka avtorska ekipa je v filmskem studiu postavila tri otroške sobe, opremljene s kamerami in z računalniki, zanje pa posedla tri odrasle igralke mlajšega videza, ki so odigrale 12-letnice. Odprli so lažne profile na spletnih omrežjih facebook, snapchat, skype in nekaterih drugih. Kamere so dekleta spremljale deset dni od 12. ure do polnoči, ko so bile aktivne na spletu, pa tudi takrat, ko so se dobile s plenilci – takih neposrednih srečanj je bilo 21.

V filmskem studiu so postavili tri dekliške sobe, v katerih so igralke kot 12-letnice odgovarjale pretežno spolno nasilnim moškim vseh starosti.

Z moškimi vseh let, ki so se deklicam oglasili, so te klepetale in se pogovarjale prek skypa. Velika večina je od njih zahtevala spolnost prek spleta, pošiljali so jim svoje erotične fotografije in posnetke s pornografsko vsebino; nekateri so jim tudi grozili in jih poskušali izsiljevati z njihovimi ponarejenimi golimi fotografijami.
V tem družbenem eksperimentu so ugotovili, da je bilo med tistimi, ki so dekleta kontaktirali, kar med 60 in 70 odstotki spolnih plenilcev. Kamere so deklice spremljale deset dni v njihovih “stanovanjih” in skrivoma na zmenkih s spolnimi plenilci.

Dokumentarni film sta posnela scenarista in režiserja Vit Klusak in Barbora Chalupova, vloge 12-letnih protagonistk pa so odigrale Tereza Težka, Anežka Pithartova in Sabina Dlouha.

Dekleta so imela ves čas snemanja in še mesece po tem na voljo podporo filmske ekipe, psihologov, seksologa in ne nazadnje policije. Slednja je primer po koncu snemanja s posnetki vred tudi prevzela.

PETEK, 09. 02. 2024, TV Slovenija 2

20.00 Digitalno varni: Instagram brez filtra, francoska dokumentarna oddaja, ponovitev

Instagram sta leta 2010 razvila študenta kot platformo za objavo njunih fotografij s potovanj. Aplikacijo je za milijardo dolarjev odkupil Facebook in danes jo redno uporablja že poldruga milijarda ljudi. Različnim podjetjem z oglaševanjem prinaša velike dobičke, saj si objave ogledujejo množice. Instagram pravzaprav oblikuje nove standarde v vsakdanjem življenju in resno načenja pozitivno samopodobo in psihično zdravje mnogih uporabnikov, kar je še posebej skrb vzbujajoče med mladostniki.

SOBOTA, 10. 02. 2024, TV Slovenija 1

21.00 Digitalno varni: Učinek Tiktoka, britanska dokumentarna oddaja

BBC-jeva ekipa se sreča z nekdanjimi zaposlenimi in osvetli ozadje nenadnega uspeha TikToka. Družabno omrežje, ki deluje preko mobilne aplikacije, ima neverjetnih več kot milijardo uporabnikov mesečno. Njegova ključna lastnost in prednost je, da uporabnike spodbuja k ustvarjanju in objavi kratkih posnetkov o pravzaprav čemer koli. A kaže, da je izjemno učinkovit Tiktokov algoritem ušel nadzoru administratorjev …

Učinek Tiktoka. Foto: RTV SLO
Učinek Tiktoka. Foto: RTV SLO
Dostopnost