comm1

Ali je lahko pod istim soncem otroštvo res lahko tako drugačno?

četrtek, 05. 03. 2015 | Comenius 2013 - 2015

 

   comm1comm2

 

Ali je lahko pod istim soncem otroštvo res lahko tako drugačno?

Pod tem naslovom je v sredo, 18. 2., na osnovni šoli 8 talcev zaživela fotografska razstava Bojane Pivk-Križnar in Toma Križnarja, za kar so poskrbele učiteljice in učenke ekipe Comenius v sklopu projekta We all smile in the same language/V vseh jezikih je nasmeh enak. Za uvod k odprtju razstave so nas učenci z glasbo, s plesom in z besedami postavili na pisan most med otroki pri nas in v Republiki Sudan. Čeprav so rdeča nit razstave fotografije, ki jim je umetnostna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn strokovno ubesedila izpovedno moč, so se lahko življenju v Republiki Sudan obiskovalci približali tudi z dvema značilnima vrstama čaja, z okušanjem praženih arašidov in bučnih semen, z ogledom filma Good lie/Dobra laž ali s poslušanjem pravljice Mavrični deklici in tudi z izdelavo glinenega sonca, ob nakupu katerega polovico sonca prejmeš, drugo polovico pa pokloniš nekomu v Afriki. Spremljajoča razstava v vitrinah vodi od glasbil, hrane, orodja, nakita, igrač … vse do zgovorne fotografije dveh otrok ob vodi, ki je vse prej kot čista.

Učiteljice in učenke ekipe Comenius so želele prek tematskih sklopov fotografij prikazati, kako različno je odraščanje otrok pri nas in v Sudanu, pa tudi koliko se lahko drug od drugega naučimo. Potekala je tudi okrogla miza – o tem, da bi lahko mladi svoj prosti čas bolj kakovostno preživljali, če bi se lahko družili v mladinskem centru v Logatcu, so se tri naše učenke pogovarjale z županom Bertom Menardom, ki je bil ideji o prostoru za mlade naklonjen.

Fotografska razstava, bo po počitnicah še en teden na ogled na naši šoli. S pomočjo razstave zbiramo tudi prostovoljne prispevke in sicer za fotografijo velikosti 60 cm x 40 cm – 40 EUR; 21 cm x 14 cm pa 10 EUR. Zbrani denar bomo v prvi vrsti namenili izobraževanju otrok na prikazanih ogroženih območjih ter širjenju njihove resnice. Naša srčna želja je ustanoviti podružnično šolo, s katero bi otroci dveh celin z roko v roki stopali v boljšo prihodnost.

Razstava pa bo pot nadaljevala tudi po drugih osnovnih šolah, ki bodo želele sodelovati, vključeno bo didaktično gradivo, na šoli bodo potrebovali le prostor in nekaj dobre volje.

Galerija 

Vse nadaljnje informacije o postavitvi razstave in o želenih fotografij dobite na elektronskem naslovu: comenius.slovenija@gmail.com“>comenius.slovenija@gmail.com.

Ekipa Comenius

Dostopnost