DSC 06981

24. nacionalni otroški parlament; RAZMERE V DRUŽBI

sreda, 23. 04. 2014 | SUŠ - Skupnost učencev šole

DSC 06981V ponedeljek; 7. 4. 2014, smo se zbrali v veliki dvorani državnega zbora RS in začeli z pozdravnimi besedami voditeljice nacionalnega otroškega parlamenta Ane Vilhelmine Verdnik. Besedo je prav hitro predala predsedniku Republike Slovenije, gospodu Borutu Pahorju, ki nam je zaupal svoje želje in pričakovanja posameznih regij. Pozdravili so nas tudi predsednica ZPMS, gospa Darja Groznik, podpredsednica državnega zbora, gospa Polonca Komar in nekateri poslanci.

 

 

Kmalu smo izvedli glasovanje za temo 25. nop-a, ter se posvetili dnevnemu redu. Razdelili smo se v skupine, v katerih smo vneto debatirali o težavah, problemih, rešitvah in idejah o spremembi današnje družbe. Sledila je prislužena malica, med katero smo se predstavniki posameznih regij bolje spoznali. Delo v skupinah smo zaključili s sklepno mislijo, podali rešitve ter se vrnili v sejno sobo. Vsaka skupina je imela na voljo 5 minut, da predstavi delo, sledilo pa je 20 minut razprave, v kateri smo debatirali s predsednico vlade; gospo Alenko Bratušek.

Ob 14. 00 smo povzeli odločitve, zapisali sklepe in zaključili z zasedanjem.

Sledilo je prijetno kosilo in počitek, nato pa smo izbranci sledili mentorjem do sosednje stavbe, kjer smo imeli okroglo mizo z naslovom; Prihodnost naše družbe. Razpravljali smo o otrokovih pravicah. Uvodno besedo sta nam podala gospod predsednik države Borut Pahor in minister za zunanje zadeve; gospod Karl Erjavec.

Zaključili smo z prigrizkom in ob 16.30 smo že bili na poti domov.

Farah Sara Kurnik 8.c

 

Dostopnost