SLJ 9-2 30.3. – 3.4

SLOVENŠČINA – 9. b (2. skupina)

Pozdravljeni, učenci,

pred nami je drugi teden učenja na daljavo. Na nekatere izmed vas še čakam, da mi pošljete oceno filma/knjige. Pričakujem, da to naredite najpozneje do torka, 31. 3. 2020.

V tem tednu prehajamo na literarno obdobje moderna, ki sledi realizmu. Osnovne podatke o literarnem obdobju in o glavnih ustvarjalcih imate napisane v knjižici za domače branje Lirika slovenske moderne.

V berilu preberite Župančičevo pesem Žebljarska (str. 118). Nato pa na bel list napišite ime in priimek avtorja ter naslov pesmi. Odgovorite na prvih šest vprašanj pod razdelkom Dejavnosti po branju. Preberite tudi literarnovedna pojasnila.

Iz pesmi izpišite primere za navedena pesniška sredstva: onomatopoija/podobnoglasje, retorično vprašanje, primera, inverzija, stopnjevanje in okrasni pridevek. Utemeljite trditev, da je pesem delovna in socialna.

Pravilne odgovore vam bom poslala prek elektronske pošte, a najprej mi morate pisati vi in sporočiti, kako vam gre reševanje nalog.

Preberite tudi Cankarjevo črtico Bobi (str. 124), učni list z razlago pomembnejših pojmov in z nalogami za obravnavo besedila boste dobili po elektronski pošti.

Če boste odprli berilo na spletni strani irokus.si, boste lahko obe besedili tudi poslušali.

Morebitna vprašanja mi posredujte na moj e-naslov: jasna.brencic@8talcev.si.

Želim vam uspešno delo. Vse lepo pozdravljam.

Jasna Brenčič

 
 

Več prispevkov iz 9. razred

 
 
 
 
 
 
Dostopnost