Drage učenke, učenci!

2. april je mednarodni dan knjig za otroke. Letošnje praznovanje je v vseh pogledih zelo posebno. Želimo si, da bi se s pomočjo dobrih knjig in spleta povezali in kljub trenutnim razmeram praznovali skupaj!
Poslanico z naslovom Lakota po besedah je napisal Peter Svetina. Lahko si jo preberete sami ali jo poslušate v interpretaciji Boštjana Gorenca – Pižame.

Naslov letošnje poslanice je zelo poveden. Sploh v času, ko se nas veliko preizkuša v peki domačih dobrot, od kruha do mafinov. A lakota po besedah je drugačna. Takole pravi avtor poslanice:

Lakota po besedah se ne kaže tako, kaže se kot malodušnost, kot brezbrižnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili. 

To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe.

Če tega doslej nismo počeli, je upanje, da se nasitimo?

Je. Fant bere, skoraj ni dneva, da ne bi bral. Punca, ki je postala učiteljica, bere zgodbe svojim šolarjem. Vsak petek. Vsak teden. Če kdaj pozabi, jo na branje spomnijo otroci sami. 

Pa pisateljica in pesnik? Ob letu bosta ozelenela. In spet ju bodo izjedle zgodbe in pesmi, ki bodo kot metulji poleteli na vse strani. Spet in spet.

Želimo ti veliko lakote, vsak dan! Poteši jo tako, da sežeš po zgodbi, pesmi, knjigi. Preberi jo sebi, tistemu, ki ga imaš rad/-a in to ponavljaj iz dneva v dan, vse življenje. Lahko tudi pišeš in literarno ustvarjaš – prepusti se domišljiji.

Še naloga.

Če želiš, lahko svoje literarno-bralno ustvarjanje pofotkaš in ga deliš z nami tukaj.

 
 

Več prispevkov iz ZgodiloSeJe

 
 
 
 
 
 
Dostopnost