1. šolski dan

Spoštovani starši, skrbniki

Šolsko leto 2020/21 se za nas začenja dokaj nenavadno, pa vseeno komaj čakamo, da se prične. Veseli nas navodilo MIZŠ, da pouk začenjamo po t.i. B modelu, kar pomeni, da smo v šoli vsi, seveda pa moramo ob tem kolikor je le mogoče upoštevati navodila NIJZ in lastne protokole, o čemer vas bomo seveda še seznanili.

Poleg tega s skrbjo in strahom spremljamo gradnjo šole in predvsem kuhinje z jedilnico. O tem boste dobili več zapisanega v drugem obvestilu, bo pa seveda vse to vplivalo na naše nadaljnje delo.  

Prvi šolski dan se bo začel letos nekoliko drugače. Učenci prihajajo na šolo ob različnih urah (druga navedena ura je ura zaključka pouka prvi dan) in sicer:

 • 2. razredi ob 7.50 – 12.00
 • 3. razredi ob 8.00 – 12.00
 • 4. razredi ob 8.10 – 12.00
 • 6. razredi ob 8.20 – 12.00
 • 7. razredi ob 8.30 – 12.00
 • 8. razredi ob 8.40 –  12.30
 • 9. razredi ob 8.50 – 13.00

Učenci naj pridejo na šolo točno, ker bodo šli v spremstvu razrednika v učilnice. V šolo naj ne prihajajo prezgodaj. Na dvorišču počakajo, da jih razrednik povabi v šolo.  Vstop v šolo je zaradi gradbenih del možen le skozi glavni vhod in tudi v naslednjih dneh uporabljajte samo vstop preko glavnega dvorišča.

Starši, mlajše učence pospremite le do šole. Le starši učencev drugega razreda jih lahko pospremite do vijoličnih vrat. Ne pozabite na maske.

Prvi razredi se zberete v športni dvorani ob 9.00 uri. Vabilo ste že prejeli.

Pouk bo prvi šolski dan trajal 4 šolske ure. Jutranje varstvo ni organizirano. Podaljšano bivanje bo samo za učence od 2. do 4. razreda.

Učenci, ki so prijavljeni na malico, jo bodo dobili že ta dan, kosila pa prvi dan (in verjetno še dva tedna) ne bo, razen za učence, ki ostajajo v podaljšanem bivanju. O tem vas posebej seznanimo v drugem dopisu.

Učenci 2., 3. in 4. razreda prinesejo s seboj vse potrebščine in BELEŽNICO, učenci višjih razredov pa le prazno torbo, copate, pisalo in BELEŽNICO. Beležnico posebej omenjamo zato, ker letos izjemoma nimamo natisnjenega šolskega rokovnika. Beležnico bodo potrebovali celo šolsko leto.

Šolski avtobus bo peljal zjutraj iz Jakovice ob 7.30 in 7.50, vrača pa se ob 13.07.

Na POŠ Laze se učenci zberejo pred šolo ob 8.00, s seboj naj imajo copate in vse potrebščine, podaljšano bivanje bo organizirano.

——————————————————————————————————————-

Pa še dodatne NUJNE informacije, vezane na Covid-19.

Vsi se zavedamo, da so razmere letos drugačne, kot so bile kadarkoli, in da temu sledijo dodatna, posebna navodila.

V šolo naj v tem šolskem letu prihajajo le zdravi otroci. Otroka ne pošiljajte v šolo, če kaže kakršnekoli znake prehlada, povišano telesno temperaturo in ostale znake, ki bi lahko bili tudi znaki okužbe s Covid -19. Če je otrok bolan, za nadaljnja navodila pokličite otrokovega izbranega ali dežurnega zdravnika.

Prosimo, da pri vstopu v šolo upoštevate naslednje:

 1. V zadnjih 14 dneh otrok ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2.
 • Otroku ni bila odrejena karantena.
 • V zadnjih 14 dneh vam zdravnik oz. epidemiološka služba ni priporočila samoizolacije.
 • Če se bodo pri vašem otroku pojavili zgoraj navedeni znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, mora otrok ostati doma.

Če vaš otrok zboli z zgoraj navedenimi znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, naj torej ostane doma in omeji stike z drugimi ljudmi.

V primeru potrjene okužbe v družini ali drugega tesnega stika z okuženo osebo boste nadaljnja navodila prejeli od epidemiološke službe.

Priporočamo vam, da otrok omeji stike s starejšimi (npr. s starimi starši) in osebami s pridruženimi kroničnimi boleznimi ali imunskimi pomanjkljivostmi, saj so le-ti bolj ogroženi za težek potek bolezni.

Osnovne informacije o COVID-19

Okužba z virusom SARS-CoV-2 lahko povzroči koronavirusno bolezen 2019 oz. COVID-19. Inkubacijska doba (čas med okužbo in pojavom bolezni) je lahko do 14 dni, povprečno približno 6 dni. Bolezen se najpogosteje kaže z znaki/simptomi okužbe dihal, to je s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80% okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Pri otrocih je potek bolezni praviloma lažji, tveganje za težek potek in zaplete pa se poveča pri starejših (zlasti starejših od 60 let) in osebah s pridruženimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, jeter, ledvic, sladkorna bolezen, imunske pomanjkljivosti ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje. Okužba s SARS-CoV-2 se med ljudmi prenaša kapljično, z izločki dihal. Za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Okužba je možna tudi ob stiku s površinami, onesnaženimi z izločki dihal. Za preprečevanje okužbe je tako najpomembnejša dosledna higiena rok in kašlja. Podrobna navodila za preprečevanje okužbe in več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

V primeru, da ima otrok zdravstvene omejitve za prisotnost pri pouku v šoli v času pojavljanja okužbe s SARS-CoV-2, se posvetujte z otrokovim izbranim osebnim zdravnikom.

Mogoče se bo letošnje šolsko leto res začelo nekoliko nenavadno, saj na naše delo vplivata tako gradnja prizidka šole, kakor tudi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa Covid-19, vendar se bomo vsi zaposleni na šoli potrudili, da bi to čim manj vplivalo na kakovost našega dela.

Veseli bomo vašega razumevanja in potrpežljivosti, vsaj v prvi polovici septembra.

Lep pozdrav

KARMEN CUNDER, ravnateljica

 
 

Več prispevkov iz ZgodiloSeJe

 
 
 
 
 
 
Dostopnost